Födda kullar

FÖDDA KULLAR
ELVENDREAM, Eva Zachrisson, Bjärtrå
1 tik blenheim (fem i kullen)
född: 2022-05-08
e. Jämtkullens My Glowing Pearl
u. Elvendream Chocolate Drops
tel: 070 266 8261
mail: evza58@gmail.com

*****************
Söker ni en cavaliervalp utan att finna den ni söker?

Det är just nu fler som söker valp än det finns tillgång till. Så roligt att så många har upptäckt vår fina ras. Men tråkigt när det inte finns valpar till alla som vill ha.
Anledningen till att det är ont om cavaliervalpar beror på flera orsaker. En av dem är att vi har strängare avelsregler sen januari 2017. Detta för rasens bästa i det långa loppet.

Vi kan rekommendera er att ta kontakt med uppfödare direkt. Kanske har de planer framöver att ta en kull. En lista på uppfödare som är anslutna till Cavaliersällskapet hittar ni på vår hemsida under Uppfödare.

Vi vill passa på att råda er lite då man förstås är ivrig att få tag i en valp när man nu en gång bestämt sig.

Det ni ska tänka på är att valpen ska ha stamtavla och vara registrerad i SKK (Svenska Kennelklubben). För att en uppfödare ska få registrera sina valpar måste man ha följt deras avelsregler. För alla raser finns tex.regler på hur många kullar en tik får ha och hur lång tid mellan kullarna det ska vara. Föräldradjuren ska ha tagit alla intyg och vara friska. Man kan gå in på SKK:s Hunddata och läsa på hundens stamtavla, se vilka hundar som ligger bakom och se vilka intyg de tagit.

Alla raser har sina regler och för cavalierer har vi våra hälsoregler som vi uppfödare måste följa. Detta då vi arbetar för och har en målsättning att få så frisk ras som möjligt vad gäller ärftliga sjukdomar.(de reglerna kan ni läsa här på hemsidan)

Vi rekommenderar också att man gör ett besök hos uppfödaren innan köpet. Är valparna yngre än 8 veckor ska mammatiken finnas där.

Det räcker alltså inte att valpen är registrerad i Jordbruksverkets register. Där finns alla hundar, både renrasiga och blandrashundar. En blandras kan förstås vara hur trevlig som helst men ofta känner man inte till dess bakgrund; är föräldrarna veterinärkollade med alla intyg? Är de friska? Hur många kullar har man tagit på tiken? Är de överhuvud taget födda i Sverige?

Man kan ju aldrig ge några garantier på valpar även om de är registrerade i SKK, men det finns större förutsättningar att den är och förblir frisk framöver och att tiken också har ett fint liv.